Double cleansing kao najbolji način čišćenja lica?

Mi kažemo DA, DA, DA!

Double cleanse, double cleansing, metoda duplog čišćenja, metoda dvostrukog čišćenja su zapravo sinonimi za jednu skincare metodu koja se pokazala kao najbolja kada pričamo o čišćenju kože lica.

Ako niste ranije čuli za navedeni pojam, ili možda i jeste ali niste sigurni šta tačno podrazumeva i na koji način da primenite ovu metodu čišćenja, ovaj tekst vam može poslužiti!

Čitajte dalje da se upoznate sa metodom dvostrukog čišćenja, a usput možete pročitati i par tips & tricks.

Metoda dvostrukog čišćenja je, kao što joj i ime kaže metoda koja se zapravo sastoji iz dva čišćenja/dva koraka. Na ovaj način koža lica se “duplo” čisti, pri čemu se uklanjaju sve nečistoće (šminka, kozmetika), SPF, sebum, kao i bakterije i prljavština koje se svakodnevno skupljaju na našim licima dok vreme provodimo van kuće.

Ulje kao prvi korak u čišćenju lica

Prvi korak metode dvostrukog čišćenja je čišćenje uljanim čistačem. Njega svakako preporučujemo, makar i samog, kao dobru zamenu veoma popularnim micelarnim vodama. Uljani čistač podjednako dobro čisti lice, ali pošto u sebi ne sadrži agresivne deterdžente, neće isušiti kožu lica, što je sa druge strane često slučaj sa micelarnim vodama.

Zašto ulje tako dobro čisti kožu lica?

Ulje je mnogo sličnije našoj koži nego voda. Zbog toga, prodire dublje kroz kožu, ali i lakše vezuje nečistoće za sebe.

Postoje razne kombinacije ulja koja služe ovoj svrsi. Možete ih naći u drogerijama pod nazivom ulja za čišćenje lica, za skidanje šminke, itd. Što se tiče BIO House preparata, ulje makadamija i badema vam može veoma lepo poslužiti u ovu svrhu, a uz to pružiti odgovarajuću negu. Ukoliko pak želite samo jedno ulje, kokosovo je savršen izbor! Upravo zbog svog sastava, a to znači visokog sadržaj miristinske kiseline će veoma lepo očistiti kožu, zalazeći u sve pore kože.

Pored toga što čiste, ovakva ulja veoma lepo neguju kožu, a pažljivim biranjem možete za sebe odabrati ulje koje će istovremeno targetirati neki drugi problem koji želite da rešite.

Kako očistiti lice uljanim čistačem?

Kao i sa drugim čistačima koje koristite, ulje nanesite na tufer, vatu ili šta već koristite, a zatim sa kože laganim kružnim pokretima uklonite sve nečistoće koje su vidljive golim okom. Masirajući kožu, čak i blago trljajući (gde je potrebno) pomažemo ulju da zađe dublje u pore kože, a tako i da dubinski očisti kožu. Ukoliko skidamo šminku, podrazumeva se da je potrebno više ulja, ali i više vremena da se sve ukloni.

Vodeni čistač u drugoj fazi dvostrukog čišćenja

Ono što izdvaja ovu metodu kao trenutno najuspešniju, jeste upravo ovaj drugi korak!

Kada je ulje uspešno uklonilo sve nečistoće i sebum, vodena faza je tu da očisti suvišno ulje sa lica, a sa njim i sve to što je ulje vezalo za sebe.

Kako izabrati odgovarajući vodeni čistač?

Kao vodeni čistač najbolje prolaze umivalice na bazi pene ili prirodni tonici, koji pored čišćenja takođe pružaju dodatnu negu.

Ako je potrebno, u ovom koraku se mogu koristiti i vodeni čistači koji u sebi imaju dodatne komponente kao što su salicilna kiselina ili AHA u koncentracijama do 2%. Ovo može lepo koristiti masnoj i kombinovanoj koži, dok je vodeni čistač sa mlečnom kiselinom dobar izbor za suvu i osetljivu kožu.

Razlika između vodenih čistača leži u ispiranju lica vodom nakon ovog koraka. Ukoliko se odlučite za umivalice, umivanje vodom je obavezno. Obratite pažnju i na temperaturu vode, ona nikako ne sme biti vruća, jer može dovesti do isušivanja kože, crvenila i iritacija, a posebno kod stanja kože kao što su rozacea i kuperoza.

Naša preporuka je BIO House hidratantni tonik koji je rađen na 100% vodenoj fazi. Nežno će ukloniti višak ulja sa kože, dok će sastojci poput aloe vere i hidrolata muškatne žalfije, smilja i lavande dodatno hidrirati kožu i učiniti je mekšom. Ovaj tonik nema potrebe ispirati sa vodom.

Kakva su vaša iskustva sa dvostrukim čišćenjem kože lica? Pišite nam u komentarima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: