Eksfolijacija kao bitan korak u čišćenju kože

Znate li da naša koža ima prirodni mehanizam odstranjivanja svega onoga što joj više ne treba? Principom eksfolijacije koža uklanja sa svoje površine odumrle ćelije. U ovom postu pričamo kako se to koža bori protiv njih, ali i o spoljašnjoj eksfolijaciji, odnosno o tome kako mi možemo pomoći u ovoj borbi!

Deskvamacija kože

Deskvamacija predstavlja vid unutrašnje eksfolijacije, kada pričamo o procesu uklanjanja nepotrebnih materija iz kože. Ona je osnova za zdravu i čistu kožu. Ovaj proces se odvija na nivou epidermisa (površinskog sloja kože), tako da u ovom postu posvećujemo pažnju isključivo ovom površinskom sloju.

Kao i koža, epidermis se sastoji od više slojeva koji imaju svoje zasebne uloge, ali su i deo jednog veoma bitnog procesa – obnavljanja kože. U najdubljem sloju epidermisa počinje sinteza ćelija kože koje su zovu keratinociti, nakon čega kreće njihov put do površine kože i transformacija do odumrlih ćelija, tj. korneocita. Ceo ovaj put i transformacija se zovu jednim imenom keratinizacija. Keratinizacija ima za cilj da snabdeva kožu potrebnim hranljivim materijama, koje će se iskoristiti za sintezu novih gradivnih proteina i kožu učiniti čvršćom, elastičnijom i zdravijom.

Kada keratinociti obave svoju ulogu i transformišu se u korneocite, počinje njihovo taloženje na površini kože u vidu slojeva mrtvih ljuspica. Oni se onda odstranjuju sa kože putem deskvamacije, u vidu peruti.

Ipak, može se desiti da do određenog disbalansa dođe, pa je potrebno pomoći koži i pridružiti unutrašnjoj eksfolijaciji i spoljašnju!

Piling

Piling je upravo ta spoljašnja eksfolijaciju, koju mi možemo pružiti našoj koži! A, osim kod preteranog perutanja, piling pomaže i masnoj koži koja ima začepljene pore.

Znate li da postoje dve vrste pilinga? Razlika je u njihovom principu rada. Pa tako imamo hemijski i mehanički piling. 

Hemijski piling

Hemijski piling se bazira na eksfolijaciji kože uz pomoć hemijskih supstanci.

To su pilinzi različitim kiselinima: AHA, BHA, PHA. Kod ovakvih pilinga kiseline su prirodni eksfolijatori, koji rade na face-peel principu odstranjujući mrtve ćelije kože. Što znači da se preparat sa kiselinom stavi na čisto lice i ostavi da deluje određeno vreme (mora pisati na pakovanju!), nakon čega se uklanja sa lica, a lice se dalje tretira nežnim i negujućim preparatom.

Hemijski pilinzi su agresivniji od mehaničkih, jer prodiru dublje u kožu. Takođe, različite kiseline će delovati na različitim nivoima kože, te je bitno znati koja je kiselina u pitanju, kao i u kojoj koncentraciji se nalazi.

Smernice i savete za korišćenje AHA imate ovde, dok za BHA pogledajte ovde.

Mehanički piling

Sad se okrećemo mehaničkom pilingu.

Za razliku od hemijskog, ovde se koriste sitne, grube čestice koje trljanjem skidaju mrtve ćelije kože. Mehanički piling se stavi na čisto lice, a onda rukama blago trlja kružnim pokretima, nakon čega se ispere sa lica. Nakon mehaničkog pilinga, kao i kod kiselina, poželjno je licu pružiti odgovarajuću negu, kako bi se potencijalne iritacije svele na minimum. Kao eksfolirajuće čestice se koriste najčešće: morska so, zrna kafe, šećer, izmrvljene semenke voća…

Ovakav vid pilinga je najblaži, jer deluje samo površinski i odgovaraće svakom tipu kože. Ipak, osobe sa osetljivom kožom ili stanjima kao što su rozacea ili kuperoza treba da budu na oprezu. Ovakva stanja kože često prate iritacije, tako da bih njima savetovala da pilinge ni ne koriste, izuzev ako dođe do izrazitog mašćenja i zapušavanja kože tokom leta.

Savet: preporučujemo mehanički piling svima koji do sada nisu radili pilinge. U zavisnosti od stanja kože i godišnjeg doba (leti je piling potrebniji) piling raditi od 1 do 3 puta nedeljno. Normalna koža može i ređe, osetićete već sami. Hemijske pilinge treba uvoditi postepeno i početi sa manjim koncentracijama (od 2 do 5%) i izbegavati ih tokom letnjih i sunčanih meseci.

Kakve pilinge vi volite da koristite? Možda je kombinacija mehaničkih i hemijskih najbolja! Šta vi mislite?

 

One thought on “Eksfolijacija kao bitan korak u čišćenju kože

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: