Masna koža nije bauk!

Nega, čišćenje, ishrana i sve što je potrebno da se masna koža dovede u red…

Masna koža je jedan od osnovnih tipova kože. Tip kože može biti još suv, mešovit i normalan. Više o ostalim tipovima kože pročitajte ovde.

Iako je svaki tip (osim normalnog) zahtevan, masnoj koži se pripisuje i poseban psihološki aspekt. Složićete se sa mnom ako kažem da je svaka osoba koja ima/je imala problem sa aknama i masnom kožom ovo osetila? Upravo zato jer su karakteristike masne kože najprimetnije. A, ni manje ni više, nalaze se na našim licima, koje svakodnevno treba da predstavljamo svetu oko nas u najboljem izdanju. Makar se tako očekuje od nas, zar ne?

Baš zbog ovog psihološkog aspekta, želim da posvetim veću pažnju masnom tipu kože, kako ga negovati i čistiti, i kako držati pod kontrolom. Verujte mi, moguće je! 🙂

Čitajte dalje da saznate sve što je potrebno da znate ukoliko imate masnu kožu.

Masna koža je tip kože koji odlikuje:

  1. pojačano lučenje sebuma
  2. akne
  3. zadebljana koža
  4. proširene i vidljive pore

Popričaćemo o svakoj ovoj odlici pojedinačno kako bismo razjasnili šta je u središtu problema masne kože, te tako lakše razumeti i rešiti problem.

Pojačano lučenje sebuma

Kod većine ljudi koža počinje da se preterano masti tokom puberteta, kada počinje rad polnih hormona, a samim tim i njihovo lučenje. Ukoliko se ovo stanje ne promeni, onda pričamo o Acne vulgaris, što je hronično zapaljenje sebacealnih žlezda u folikulu dlake. Tada se akne javljaju ne samo po licu, već i po telu, a posebno grudima i leđima.

Zapravo, akne nastaju zbog pojačanog lučenja sebuma. Stari sebum ne stiže da se izbaci iz kože na vreme, a novi već pristiže, te dolazi do zapušavanja lojnih kanala, što je savršena podloga za bakteriju Propionibacterium acnes i nastanak akni.

Akne

Svi znamo šta su akne i kako izgledaju. Zato hajde da bliže pogledamo kakvi sve oblici akni postoje, jer se ovi oblici različito tretiraju.

Površinske lezijeMogu li biti upaljenje?
Komedoni NE
Papule DA
Pustule DA

Površinske lezije, kako im i ime kaže, se nalaze na površini kože i uglavnom prolaze za nedelju, do dve dana. Komedoni su mitiseri, koji mogu biti otvoreni ili zatvoreni. Papule su male, crvene izbočine, a pustule žute ili bele mrlje koje su uglavnom zagnojene. Ovo su blaži oblici akni koji se uglavnom tretiraju benzoil peroksidom, salicilnom kiselinom, različitim mehaničkim pilinzima, retinolom, sumporom..

Duboke lezijeMogu li biti upaljene?
NoduliDA
PseudocisteNE

Duboke lezije su najozbiljniji oblik akni. Mogu trajati i po nekoliko meseci. Za njihovo tretiranje je često potrebna pomoć dermatologa i upotreba preparata poput izotretinoina i tetraciklina.

Zadebljana koža i proširene, vidljive pore

Nastaju kao posledica pojačanog lučenja lojnih žlezda i pojave akni.

Masna koža je deblja od normalne kože, tu su prisutne proširene pore koje su veoma vidljive. Ovakva koža se više peruta, samim tim više mrtvih ćelija ostaje na površini kože, a one dodatno doprinose zapušavanju lojnih kanala.

Zato su mehanički i hemijski pilinzi a must u nezi masne kože! Pomažu u otklanjanju odumrlih ćelija, usput uklanjaju i nečistoće i pomažu u otčepljenju lojnih kanala. Mehanički pilinzi su zapravo abrazivne čestice u različitim uljima, koje rukama blago utrljavamo u kožu, nakon čega ih uklanjamo. Hemijski, za razliku od njih, su uglavnom AHA ili BHA kiseline, koje nanesemo na kožu i ostavimo određeno vreme (uglavnom 10-15 minuta, u zavisnosti od kiseline i njene koncentracije), nakon čega takođe uklanjamo. Preporučujem obaveznu upotrebu pilinga bar 1 nedeljno (da li mehanički ili hemijski, ne oba u toku iste nedelje!).

Nega masne kože

Već sam navela neke korake u nezi masne kože, ali ovde ćemo ih sve skupiti na gomilu. 🙂

Pravilna nega kože podrazumeva i pravilno čišćenje, a ovo posebnoo važi za masnu kožu!

Za čišćenje je potrebno dovoljno dobro ukloniti sve nečistoće i mrtve ćelije kože, kako ne bi došlo do dodatnog zapušavanja lojnih kanala. Najbolji su uljani čistači, kao i mleka za čišćenje, dok micelarne vode i agresivne čistače treba ostaviti po strani. Ovakvi čistači teže tome da isuše kožu, ali kao odgovor na to, lučenje sebuma će se automatski povećati, što dovodi do većeg mašćenja i začaranog kruga. Uveče dobro oprati kožu odgovarajućim čistaćem, a onda isprati isti mlakom vodom i odraditi blagi piling, tako što ćemo obrisati lice čistim peškirom. Ujutru je umivanje mlakom vodom i umivalicom (uklanjanje zaostalih preparata za noćnu negu) taman ono što masnoj koži treba.

Drugi korak je pravilna nega. Ono što bih naglasila je upotreba tonika, koji zbog velike količine vodene faze, lepo hidriraju kožu, a da je pri tome ne maste i ne guše. Pored toga, tonici koriguju pH (čime stvaraju nepogodne uslove za rast i razvoj bakterije Propionibacterium acnes), sužavaju pore i umiruju kožu. Plus su tonici koji imaju sastojke antibakterijskog, antiseptičkog i keratolitičkog dejstva.

Spot-treatments su najpotrebniji upravo masnoj koži! Ovo su preparati sa sastojcima kao npr. Zn ili glinom koji će izvući sebum i osušiti akne. Stavljaju se direktno na bubuljicu, ili kao maska (10-15 min, nakon čega se skida sa lica).

Već spomenute su AHA i BHA, tj keratolitici. Pored hidroksi kiselina, veoma se koristi i benzoil peroksid, vitamin A, kao i mehanički pilinzi. Sve ove supstance imaju za cilj da otklone površinski sloj kože, tj. mrtve ćelije i nečistoće. Ovde oprezno u toku leta, jer se ispod površinskog sloja nalazi nova, mlada koža koja je veoma osetljiva na UV zračenje. Najbolje je leti koristiti mehaničke pilinge i salicilnu kiselinu (BHA) u manjom koncentraciji (1-2%).

Ozbiljnija stanja akni zahtevaju poseban pristup, što podrazumeva razgovor sa dermatologom i utvrđivanje stanja akni. Tada se koriste specijalni lekovi (izdaju se uz recept!): tretinoin, izotretinoin, retinaldehid, tezaroten, itd… Često pomažu hormonske i antibiotske terapije, kao i dijetetski režim ishrane.

Prirodna nega masne kože

Jesam zagovornik prirodne kozmetike, ali kada je u pitanju nega masne kože, onih 5% dozvoljenih sintetičkih sirovina moramo iskoristiti! Kada to kažem mislim naravno na voćne kiseline, salicilnu i vitamine. 🙂 Ipak, ni priroda nam ovde ne okreće leđa, nego nudi mnogo, mnogo prirodnih sastojaka koji će masnu kožu negovati baš kako treba.

Od biljnih ulja birajte ona koja ne maste kožu: bademovo, makadamija, jojoba, ulje koštica grožđa, lešnika.. A izbegavajte masna: ši buter, kokosovo ulje, ulje manga..

Tanini ili biljke sa adstrigentnim dejstvom treba da postanu svakodnevica nege masne kože, to su: zeleni čaj, hamamelis, žalfija, plod borovnice, list dunje…Tražite ih u tonicima!

Etarska ulja kao čajevac, origano, žalfija i ruzmarin deluju kao antiseptici, pa ako ih budete koristili, manje su šanse za razvoj bakterije Propionibacterium acnes.

Nadam se da će vam ovaj blog post pomoći u tretiranju masne kože, da će ublažiti stanje upale ili vas navesti da napokon odete na taj razgovor sa dermatologom.

Pored svih navedenih saveta, preporučujem upotrebu kozmetike sa hipoalergenim sastojcima, umivanje i čišćenje sa blagim preparatima, 1-2 puta nedeljno piling (bilo mehanički ili hemijski), upotrebu hidratantnih preparata (posebno tonici i lagani preparati u obliku gela, kao i veoma hidratatne kreme sa preko 80% vodene faze i uljima koja nisu teška za kožu) i određen dijetetski režim (obratite se nutricionisti za odgovorajući plan ishrane, a za smernice pogledajte ovde).

Da li se i vi borite sa ovakvim tipom kože? Kako izgleda vaša nega masne kože? Pišite u komentarima vaše iskustvo.

One thought on “Masna koža nije bauk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: