Hajde da razjasnimo zablude o hijaluronu!

Znate li kakav je hijaluron koji se sintetiše u ljudskom organizmu, kakav je onaj koji nalazimo u kozmetičkim preparatima, a šta je zapravo hijaluronat? I na koji način sve ove forme hijalurona usporavaju starenje kože?

Hijaluronska kiselina ili hijaluron se prirodno sintetiše u ljudskom organizmu. Najvećim procentom se nalazi u koži, gde služi da poveže tkiva sa zglobovima. Pošto ima veliku moć privlačenja vode, ona održava tkiva vlažnim, a zglobovima omogućava lakše pokretanje.

Različite uloge hijalurona koji se unosi u organizam spolja, šire njegovo polje aplikacije. Pa ga tako možemo naći u raznim serumima za negu kože, u injekcijama za estetske tretmane, u suplementima za oralnu primenu…

Ako želite da uvedete hijaluron u svoju rutinu nege, oprezno! Često navedeni efekat hijalurona na pakovanju odgovara hijaluronu koji se prirodno proizvodi u našoj koži, a ne sintetskom hijaluronu koji se nalazi u tom preparatu.

Čitajte dalje da saznate razliku između ova dva hijalurona (nazvaćemo ih unutrašnji i spoljašnji) i ne postanete žrtva marketinga velikih kompanija.

Hijaluronska kiselina, skraćeno HA (hyaluronic acid), je glikozaminoglikan – molekul polisaharida. To je zapravo jedan složeni šećer sa dugačkim nizom jedinica disaharida koje se ponavljaju. Zbog toga imamo hijaluronsku kiselinu koja je ogroman molekul!

Šta nam ovo govori?

Kada imamo tako velik molekul (preko 5000 Da) znajte da on ne može da prodre kroz kožu, već ostaje na površini. Tako i HA spada u ovu grupu. Zbog toga treba razlikovati hijaluron koji se prirodno sintetiše u ljudskom organizmu (unutrašnji) i hijaluron koji je sintetički i unosi se u organizam sa određenom namerom (spoljašnji).

Ukoliko ipak želite HA koja će dublje prodreti kroz kožu tražite sledeće:

  • HA sa molekulskom masom manjom od 500 Da (to su kratki lanci hijalurona)
  • tretman kod kozmetičara sa HA (koža se specijalno pripremi da bi omogućila HA lakše prodiranje)
  • HA u nano obliku (zabranjeno u prirodnoj i organskoj kozmetici, zbog nedovoljno informacija o štetnom uticaju nano materijala)

Kako deluje spoljašnji hijaluron?

Zajednička uloga ova dva hijalurona jeste sposobnost vezivanja vode. Čak 2% HA može vezati 98% vode, a uz to za sebe vezuje i proteine i druge šećere.

Spoljašnji hijaluron će ostati na površini kože, ali zbog svoje sposobnosti vezivanja vode će imati određeni anti-age efekat. Uspeće da popuni sitne bore vlagom iz spoljašnjeg okruženja i na taj način ih “izbriše”!

Takođe će uspeti da koži obezbedi potrebnu vlažnost, zbog čega ga suva i dehidrirana koža obožavaju!

Starenje kože i hijaluron

Starenje kože je prirodan proces, koji može biti usporen ili ubrzan spoljašnjim faktorima.

To znači da starenje kože, tj. nastanak bora, koža koja je suva, tanka i lako puca, zavisi dosta od načina na koji brinemo o našoj koži, ali i našem organizmu kao celini.

Mlada koža je čvrsta, elastična i zategnuta baš zbog količine vode koja je u njoj prisutna. Kako starimo, opada proizvodnja proteina i hijaluronske kiseline, a samim tim i sadržaj vode u koži. Smatra se da se trećina HA u našem organizmu svakodnevno sintetiše i razgradi. A ako sa starenjem opada sinteza HA, to ne znači da opada i njegova razgradnja. Na razgradnju HA veoma utiču slobodni radikali (čitaj ubrzavaju je), pa upotrebom antioksidanasa možemo donekle sprečiti njihov negativni uticaj.

Ako na prirodno starenje dodamo prekomerno izlaganje suncu, lošu ishranu, zagađen vazduh, alkohol, cigarete i nepravilnu negu kože, starenje kože će biti primetnije i izraženije.

Zbog toga se sve više hijaluron, zbog svoje ogromne spobnosti privlačenja vode, stavlja u prvi plan kao anti-age supstanca! Koži daje zdrav i mladolik izgled.

U kozmetičkim preparatima je prisutan kao humektans (kao i glicerin, urea, ugljeni hidrati, proteini, peptidi, aminokiseline…), jer privlači vodu iz svog okruženja. Često je sastavni deo hidratantnih krema i seruma, pravljenim za svaki tip kože, ali najviše posvećeni nezi suve, dehidrirane i zrele kože.

Hijaluron ili hijaluronat?

Hijaluron je drugi naziv za hijaluronsku kiselinu. A hijaluronat predstavlja so HA. Pomaže koži na isti način kao i hijaluron, sa jednom razlikom. Pošto je u obliku soli lakše se apsorbuje kroz kožu! Takođe je jeftiniji kao sirovina, pa se češće može naći u kozmetičkim preparatima.

Najbolja opcija za našu kožu jeste preparat koji sadrži oba oblika HA, koji bi dopunjavali jedan drugog i izvukli najbolje iz hijalurona/hijaluronata!

Da zaključimo: hijaluron je jedna fenomenalna supstanca koja ima veliku moć privlačenja vode, zbog čega je idealna za anti-age borbu.

Koristite li neki oblik HA u svojoj rutini nege kože? Pišite koji su to proizvodi koje volite, a sadrže HA.

One thought on “Hajde da razjasnimo zablude o hijaluronu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: