Proteini kože u cilju antiaging-a

Proteini kože? To su kolagen, keratin i elastin!

Koža je, kao i svaki drugi organ čovečijeg tela, sastavljena od različitih makromolekula. Među njima su najznačajniji proteini kože, a to su kolagen, keratin i elastin.

Zašto su oni bitni? Koja je razlika između njih? Kako možemo uvesti ove proteine u negu kože i da li treba?

Da saznate odgovore nastavite sa čitanjem ovog teksta!

Za početak mali uvod o građi kože, da bismo lakše objasnili šta su proteini kože i koja je njihova uloga.

Koža se sastoji iz 3 sloja: epidermisa, dermisa i hipodermisa.

Epidermis je površinski sloj kože u kome dolazi do sinteze ćelija kože (keratinocita). Ove ćelije prolaze put do površine kože, a uz to i kroz transformaciju, pri čemu se preobražuju u ćelije korneocite. Kada se nađu na površini kože one odumiru, i procesom eksfolijacije se otkanjanju sa kože u vidu peruti. Poenta celog ovog procesa (zove se keratinizacija), je zapravo devitalizacija (odumiranje) ćelije pri čemu hranljive materije, među njima i proteini, postaju slobodne i mogu dalje da učestvuju u obnavljanju naše kože. Keratinizacija ćelija kože lica traje oko 28 dana, što znači da je našoj koži potrebno 28 dana da se obnovi. Naravno, kako starimo, tako se i keratinizacija usporava i obnavljanje kože je znatno sporije.

Dermis se nalazi odmah ispod epidermisa. U pitanju je vezivno tkivo debljine 1.5 mm. Osnovna ćelija dermisa je fibroblast. Ona je odgovorna za sintezu proteina kolagena i elastina.

Osim usporenog procesa obnavljanja kože, ono što takođe doprinosi starenju naše kože, jeste sinteza proteina kože (keratina, kolagena i elastina), koja se takođe smanjuje sa starenjem organizma.

Keratin

U epidermisu se sintetiše bitan protein kože: keratin. On nastaje sintezom gore pomenutih ćelija keratinocita.

Keratin daje koži hemijsku i mehaničku stabilnost, a takođe reguliše rast ćelije i proces keratinizacije. Kao zaštitna barijera, štiti kožu, nokte i kosu. Javlja se u dva oblika:

  • keratin I – mek, blage strukture, sa niskim sadržajem sumpora, nalazi se u epidermisu
  • keratin II – tvrd i kompaktan, sa visokim sadržajem sumpora, nalazi se u noktima i kosi

Ispravan rad tipa II keratina, obezbeđuje nokte i kosu koji su jaki i zdravi. Da li ste znali da je sadržaj kose zapravo 95% keratin?

Keratin se razgrađuje pod uticajem UV zraka, pa tu vidimo jedan od faktora fotostarenja koje je izazvano prevelikim izlaganjem UV zračenju.

Kolagen

Kolagen je glavni protein dermisa, ispunjava čak 80% njegove mase. Koži daje stabilnost i omogućava joj rastezanje. Kolagen omogućava rastezanje zbog svoje izuvijane strukture, pa se nalazi u ovakvom obliku dok je koža opuštena, a kada dođe do zatezanja kože, kolagena vlakna se opružaju. Upravo ova sposobnost usporava nastanak bora.

Javlja se u 12 oblika, od kojih su u koži najzastupljeniji tip I, II i IV.

  • kolagen I je najvažniji tip kolagena i čini 85% svih kolagena

Elastin

Elastin se takođe nalazi u dermisu. Čak je veoma sličan kolagenu, razlikuju se u jednoj aminokiselini. Ne sadrži AK lizin, već njene derivate, kiseline dezmozin i izodezmozin. Elastična vlakna su kruta i obrazuju elastičnu mrežu, koja je po rastegljivosti veoma slična gumi. Ova elastičnost, koja je specifična za derivate lizine, obezbeđuje koži da se nakon rastezanja vrati u prethodno (opušteno) stanje.

Proteini kao aktivni sastojci preparata za negu kože

Proteini kože, kao što možemo videti imaju značajne uloge u održavanju kože čvrstom, elastičnom i zaštićenom.

Ipak njihova uloga nije ista kada se nađu kao aktivni sastojci kozmetičkih preparata. U ovakvom obliku, proteini mogu poboljšati generalno stanje naše kože, kose i noktiju. Ali, to ne sme da nas zavara. Keratin, kolagen i elastin su previše veliki molekuli koji ne mogu da prodru kroz epidermis ili folikulu kose.

Oni zapravo, mogu da ispoljavaju svoja svojstva samo na površini. A na površini, njihova uloga leži u hidrataciji, jer su odlični humektansi (snažno privlače molekule vode za sebe i na taj način hidriraju). Hidratacija je veoma bitna stavka u nezi kože, ali postoje razne druge (jeftinije) opcije ako želimo dobru hidriranost kože/kose.

Ono što kozmetički preparat sa proteinom ne može da uradi, to je da nadomesti slabu koncentraciju ovih sastojaka u našoj koži.

Sa druge strane, postoji par načina kako možemo da pomognemo proteinima i odložimo usporavanje njihove sinteze:

  • odgovarajućom ishranom (bogata vitaminima, mineralima…)
  • sastojcima nege kože koji podstiču sintezu proteina (enzimi koji popravljaju DNK, puževa sluz, aloe vera, likopen, antioksidansi, flavonoidi…)
  • adekvatnom zaštitom od UV zračenja i zagađenja vazduha
  • kozmetikom sa “proteinima” koji mogu da prođu barijeru kože (peptidi proteina ili hidrolizovani proteini)

Za kraj, jedan kratak pregled ova tri dragocena proteina kože! 🙂

  • Keratin je glavni protein naše kože i sastavni je deo noktiju i kose. On daje ovim elementima krutost i stabilnost.
  • Kolagen je protein koji čini čak 75 – 80% naše kože. On je taj koji ispravlja bore! Ali, vremenom kako starimo, smanjuje se njegova sinteza, pa tako i njegova moć “peglanja” kože.
  • Elastin je protein koji se nalazi na istom mestu kao i kolagen, pa mu tako pomaže u ispravljanju sitnih borica. Pored toga, kao strukturni protein, daje elastičnost našoj koži. Vremenom, kao i kolagen, njegova produkcija se smanjuje, pa samim tim i sposobnost kože da bude zategnuta i elastična.

Koristite li vi neke oblike proteina u nezi kože?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: