SPF, iliti Sun Protection Factor

Hajde da pričamo o tome šta je SPF i šta se dešava sa kožom pod uticajem sunca!

Sunčevi zraci nas snabdevaju vitaminom D i daju nam lepu preplanulu boju. Ipak, prekomerno izlaganje UV zračenju dovodi ljudski organizam u stanje oksidativnog stresa.

U ovom blog postu odgovaramo na pitanje šta to znači, kao i šta je SPF, kako da ga računamo i šta su to UV filtri.

Prvo da razjasnimo pojam slobodnih radikala. Slobodni radikali su veoma nestabilni joni ili molekuli, kojima fali jedan elektron, te stalno teže da ga povrate. Nastaju svakodnevno u našem organizmu u procesu oksidacije, kada izgube jedan elektron i postanu nestabilni. Zatim, napadaju susedne molekule i od njih kradu elektrone, a za posledicu nastaju novi slobodni radikali, koji dalje nastavljaju ovaj proces. Ljudski organizam ima svoje mehanizme kojima se brani od slobodnih radikala, ali problem nastaje kada oni počnu ubrzano da se stvaraju.

Da se vratim sad na oksidativni stres. U ovakvom stanju organizma, dolazi upravo do ubrzanog stvaranja slobodnih radikala. Oni reaguju sa različitim delovima ćelije, a to su makro molekuli (proteini, lipidi, ugljeni hidrati i nukleinska kiselina) i menjaju ih. Kao rezultat dolazi do biohemijskih, strukturnih i funkcionalnih poremećaja ovih makro molekula. Slobodni radikali zapravo lančanom reakcijom remete normalno funkcionisanje našeg organizma i oštećuju DNK.

UV zračenje

Sunčevo zračenje se sastoji od 3 vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC.

UVA

UVA zraci imaju talasnu dužinu 320-400 nm. Oni najdalje stižu i najdublje prodiru u kožu. Lako prolaze kroz prvi sloj kože (epidermis) i dopiru do drugog sloja (dermisa). Tamo oštećuju kolagena i elastična vlakna, što se ogleda prevremenim starenjem kože, flekama i borama. Ovo zračenje je odgovorno za fotostarenje kože.

Zapamtite: A kao aging (starenje)!

UVB

UVB zraci deluju na talasnim dužinima 290-320 nm. Kraći su od UVA zraka, i kao takvi prodiru samo kroz epidermis. U epidermisu oštećuju ćelije koje su tamo prisutne: melanocite i keratinocite. Izazivaju crvenilo kože (eritem) i podstiču sintezu melanina (to je razlog zašto pocrnimo kad se sunčamo).

Zapamtite: B kao burning (opekotine od sunca, crvenilo)!

Još jedna bitna stvar je da su UVB zraci sposobni da izazovu tumore, dok su UVA zraci odgovorni za njihovo napredovanje i dovode do raka.

UVC

Samo ću spomenuti da UVC zraci postoje, ali zbog ozonskog omotača ne dopiru do nas.

SPF

Sun protection factor (SPF) ili faktor zaštite od sunca označava stepen u kome proizvod štiti kožu od direktne izloženosti sunčevim zracima. Broj uz SPF je broj koji predstavlja odnos između doze UV zračenja koja dovodi do pojave eritema (crvenila) kod zaštićene kože i doze UV zračenja koja dovodi do pojave eritema kod nezaštićene kože. Postoji četiri nivoa zaštite: niski faktor zaštite (6, 8 ili 10), srednji (15, 20, 25), visoki (30, 50) i veoma visoki faktor (SPF 50+). Potrebno je naglasiti da se SPF odnosi na zaštitu kože od UVB zraka i da do danas još nema dovoljno istraživanja koja bi utvrdila stepen zaštite prema UVA zracima.

Na sledećem primeru ću vam pokazati kako da računamo zaštitu prema SPF:

  • zamislimo da nezaštićena koža pocrveni za 10 minuta
  • ovakvu kožu zaštitimo sa SPF 20
  • to vreme od 10 minuta pomnožimo sa faktorom 20
  • dobijamo 10×20=200 minuta zaštite

Ipak, ovaj rezultat su proizvođači dobili u idealnim uslovima. Idealni uslovi nastaju primenom 2 mg/cm2 preparata sa SPF, što bi otprilike značilo da bi jedan preparat od 200 ml potrošili dok bi telo namazali 5 puta. Uobičajena koncentracija koju većina ljudi primenjuje je zapravo 0,5 mg/cm2.

Bitno je uzeti ovo u obzir i nanositi preparat sa SPF više puta u toku dana, na svakih 2 do 3 sata.

Ono što bih još naglasila jeste da ne treba preterivati sa faktorom zaštite (SPF 50 i 50+), jer ovakvi preparati zapušavaju pore i na taj način maste kožu i dovode do akni.

Šta nas to štiti od sunčevog zračenja?

Možda ste primetili da na nekim preparatima sa SPF piše UVA zaštita, ili UVA+UVB zaštita. Tražite one sa UVA+UVB zaštitom, jer će vam oni pružiti potpunu zaštitu od UV zračenja.

U SPF preparatima su prisutne aktivne komponente UV filteri, koji nas štite od sunca. Rade na dva principa, kao fizički blokatori (odbijaju i rasipaju UV zračenje) ili apsorberi (apsorbuju UV zračenje i emituju ga u vidu toplote).

Bitno je da znate da prirodni UV filteri ne postoje! Tj. još nema nikakvih naučnih dokaza da oni mogu postojati i kakvu bi zaštitu pružali. Ipak, neke prirodne supstance imaju pozitivno dejstvo na oporavak organizma od oštećenja nastalih sunčevim zračenjem. To su razna biljna ulja: ulje maline, nevena, šargarepe, oraha, ricinusovo, maslinovo; zatim ekstrakt jagode, vitamin E, alantoin, crni i zeleni čaj…

Ovim supstancama možemo tretirati kožu nakon sunčanja, a možemo ih i unositi putem ishrane. Što više antioksidanasa pružimo našem organizmu, lakše će se boriti protiv oksidativnog stresa.

Kako vi pazite na sebe u letnjim mesecima?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: