BHA, iliti beta hidroksi kiseline

BHA = hemijski piling/tretman masne kože

Zvezda BHA = salicilna kiselina

Kao i svi hemijski pilinzi, uloga BHA je da ukloni sa kože izumrle ćelije i napravi mesta novoj, mladoj koži. Ono što je veliki plus BHA, a posebno salicilne kiseline jeste i njihov pozitivan uticaj na masnu kožu, regulisanje sebuma i akne!

Dalje u tekstu ćete naći sve o BHA i salicilnoj, kao i smernice za korišćenje koje se ne smeju preskočiti!

Beta hydroxy acids (beta hidroksi kiseline) su prirodna organska jedinjenja koja su veoma slična AHA (o AHA čitajte više ovde). Razlika između AHA i BHA je u tome što se hidroksilna (OH) grupa BHA nalazi na 𝛽 ugljeniku. 

Kada pričamo o BHA u kozmetici, uglavnom mislimo na salicilnu kiselinu. Ipak, postoje i još neke BHA: beta-hidroksibutirinska, beta-hidroksi beta-metilbutirna kiselina…

Prvenstveno se koriste u nezi masne kože i u tretmanu akni. Savršen dodatak u ovakvoj borbi je njihovo protivupalno i antiseptičko delovanje. 

Princip rada je isti kao i kod ostalih hidroksi kiselina. U pitanju je eksfolijacija površinskog sloja kože – hemijski piling.

Ako poredimo BHA sa AHA, primetićemo da je molekul BHA manji, što znači da BHA molekuli mogu dublje da prodiru kroz kožu, i kao takve ove kiseline su potentnije. Druga bitna razlika je njihova rastvorljivost. AHA se rastvaraju u vodi, zbog čega su idealne za površinski piling kože. BHA više vole ulja, pa lakše otklanjaju višak sebuma. 

Smernice za korišćenje BHA kao deo beauty rutine:

  • postepeno uvoditi u svoju rutinu
  • početi sa nižim koncentracijama (oko 1%)
  • koristiti najčešće jednom dnevnom, i to uveče
  • ne kombinovati sa drugim kiselinama, alkoholom, retinolom i mehaničkim pilinzima
  • pH vrednost preparata sa BHA treba da ima vrednost oko 3,5
  • može se koristiti zajedno sa vitaminom E
  • SPF zaštita kao dodatak ovoj rutini (salicilna ne izaziva preveliku osetljivost na sunčevo zračenje kao npr. glikolna, ipak opreznost nije na odmet)

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina ima sledeću hemijsku formulu: C6H4(OH)COOH. Hemijski je veoma slična aktivnoj komponenti aspirina (acetilsalicilna kiselina), pa se koristi za njegovu proizvodnju. 

Prirodno se nalazi u kori bele vrbe (Salix alba). Još u 5. veku p.n.e. je primećeno pozitivno delovanje ekstrakta kore vrbe. Tada se ovaj prah koristio za lečenje groznice, bolova i upale. Mnogo kasnije, ovaj ekstrakt je izolovan i nazvan salicin, a zatim je oksidacijom salicina dobijena salicilna kiselina kakvu znamo. 

Danas, salicilna kiselina nastaje biosintezom iz aminokiseline fenilalanina. Može se takođe sintetisati hidrolizom aspirina ili kao proizvod reakcije metil salicilata sa jakom kiselinom/bazom.

U kozmetici, salicilna kiselina zauzima prvo mesto u borbi sa aknama, mitiserima i proširenim porama. Kao što možda znate, ovo su sve karakteristike masne kože, te je salicilna kiselina najbolji prijatelj masne i aknozne kože. Sužava pore i blago isušuje kožu. A, kao i ostatak BHA, ima antibakterijska i protivupalna svojstva koja dodatno doprinose poboljšanju opšteg stanja kože.

Može pomoći u otklanjanju crvenih ožiljaka i mrlja koje su nastale od akni. Ipak, nije svemoguća i ne može otkloniti duboke, stare ožiljke.

Salicilna kiselina je našla svoje mesto i u dermatologiji, kao glavni sastojak preparata za tretman akni, psorijaze, žuljeva, keratoza i bradavica.

U kozmetičkim proizvodima je možete naći pod INCI imenom salicylic acid.

Jedan tip, ukoliko smatrate da salicilna kiselina nije za vas, da je možda previše gruba i agresivna, ali vam se mnogo svidjaju pogodnosti koje ona pruža, možete umesto nje probati ekstrakt kore bele vrbe (Salix Alba Bark Extract, Willow Bark Extraxt). Ovo je prava prirodna zamena! I, ono što je možda zanimljivije je da je manje agresivna i mnogo blaža. Veoma lepo hidrira i umiruje iritiranu kožu i kožu sklonu crvenilu. Ukoliko želite da koristite ekstrakt kore vrbe u tretmanu akni, poželjno je da koncentracija ekstrakta bude veća, i to do 10%. 

Ljudi koji su alegični na salicilate, ne bi trebalo da koriste ni salicilnu kiselinu ni ekstrakt kore bele vrbe.

Da li i vi koristite BHA u svojoj rutini? Je li to isključivo u tretmanu akni, ili povremeno kao hemijski piling normalne kože?

2 thoughts on “BHA, iliti beta hidroksi kiseline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: