Geogard 221 je eko prihvatljiv konzervans!

Šta znači eko prihvatljiv? I zašto smo baš ovaj konzervans izabrali da čuva BH preparate?

Geogard 221 je konzervans širokog spektra, koji je klasifikovan kao ekološki prihvatljiv materijal prema regulativi EU. Ovaj konzervans je Ecocert kompatibilan, poseduje NaTrue sertifikat i odobrenje od strane Soil Association, takođe je prihvaćen i od strane Whole Foods.

Malo više o ovom konzervansu i zašto ga mi koristimo u našim preparatima..

INCI: Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, Aqua

To znači da je Geogard 221 smeša benzil alkohola (aromatični alkohol) (87%), dihidroksi sirćetne kiseline (8%) i vode (5%).

Upoređujući testove efikasnosti Geogarda 221 sa testovima efikasnosti parabena kao konzervansa (danas su najčešće korišćeni konzervansi parabeni!) dokazana je veća efikasnost Geogarda 221, kao i širi spektar zaštite koju ima protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, kvasnica i plesni (ipak nešto slabija aktivnost prema plesnima).

Iako je ovaj konzervans sintetički, njegova upotreba je dozvoljena u ekološkoj i organski sertifikovanoj kozmetici (to su svi oni sertifikati i odobrenja nabrojana na početku teksta ↑↑↑).

Gde ga možemo naći?

  • Šamponi, regeneratori
  • Tečni sapuni, kupke
  • Kreme i losioni za osetljivu kožu
  • Preparati za negu lica
  • Preparati za zaštitu od sunčevog zračenja
  • Preparati za negu i čišćenje dečije kože (vlažne maramice, kupke i šamponi za bebe i decu)

Preporučena koncentracija ovog konzervansa je između 0.2-0.8%, dok je u Evropi dozvoljena maksimalna koncentracija 1.15%.  Geogard 221 se obično koristi u 0,2 do 0,8% i u rinse-off i leave-on formulacijama proizvoda. A veće koncentracije (do 1.15%) se koriste u preparatima koji imaju visok sadržaj vode i biljnih ekstrakata. Vodeći se preporučenim koncentracijama, u našim preparatima je maksimalna koncentracija Geogarda 0.8%.

Da bi smo vam omogućili bezbedne preparate, koji mogu potrajati i do godinu dana po otvaranju, odlučili smo se za upotrebu ovog efikasnog i ekološki prihvatljivog konzervansa. Ovo je preko potrebno da bismo bili sigurni da se preparat koji stiže u vašu kuću neće pokvariti pri otvaranju, u dodiru sa vazduhom, vašim rukama, itd, a pogotovo preparati sa višim sadržajem vode.

Pored Geogard 221, naše preparate štitimo dodatkom vitamina E koji ne dozvoljava užegavanje biljnih ulja (pogotovo nerafinisanih čiji je rok trajanja dosta kratak), kao i pažljivim pakovanjem u odgovarajuće ambalaže.

Više o večitoj debati o upotrebi konzervanasa, kao i o borbi između prirodnih i veštačkih konzervanasa, možete pročitati ovde.

Koje je vaše mišljenje o konzervansima? Šta mislite o Geogardu 221?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: