Konzervansi čuvaju prirodnu kozmetiku

Svi želimo sigurne proizvode koji se neće brzo pokvariti, zar ne?

Zato vam u ovom blog postu pričamo o značaju konzervanasa, a naročito kada su u pitanju prirodni preparati. Ovakvi preparati sadrže supstance kao što su hidrolati i nerafinisana biljna ulja, koja su veoma skloni kvarenju i nemaju dug rok trajanja.

Ukoliko prirodni preparat nije konzervisan, smatrajte da mu je rok trajanja do 3, u ređim slučajevima do 6 meseci!

Čitajte dalje da saznate koji se konzervansi najčešće koriste, kakve prirodne alternative postoje i zašto je sam način pakovanja takođe važan kada pričamo o zaštiti preparata.

Postoje 2 faze zaštite proizvoda, primarna i sekundarna. Primarna faza se odnosi na samu proizvodnju i oslanja se na principe GMP-a (dobre proizvođačke prakse). Sekundarna faza je ono što će da štiti proizvod kada on stigne kod vas, kao i za vreme njegovog korišćenja.

U ovom postu pišem o sekundarnoj zaštiti koja se uglavnom bazira na upotrebi konzervanasa, ali između ostalog i na nekim fizičkim principima zaštite. 

Šta su konzervansi?

Konzervansi su antimikrobne supstance koje se dodaju u proizvode (kozmetika, lekovi, hrana…). Dodaju se da bi sprečili rast i razvoj mikroorganizama i time obezbedili siguran proizvod koji ima odgovarujući rok trajanja. Ovo je posebno važno kod proizvoda koji sadrže visok procenat vode, zatim kod onih koji sadrže aktivne komponente kao što su proteini, ugljeni hidrati, vitamini, lipidi, itd. Voda i hranljive materije stvaraju savršenu sredinu za nastanak mikroorganizama. Zbog toga se sa povećanim udelom vode, povećava i procenat konzervansa. 

Najčešće korišćeni konzervansi 

U kozmetici se danas kao konzervansi najčešće koriste parabeni u raznim oblicima (metil, etil, propil – parabeni), zatim imidazolidinil urea, diazolidinil urea, fenoksietanol. Često se još koriste formaldehid, DMDM hidantoin, natrijum benzoat i benzoeva kiselina.

Ako vas zanima koji su konzervansi dozvoljeni u Republici Srbiji, pogledajte ovde.

U prethodnim postovima (pt1 i pt2) sam dosta pisala o većini ovih supstanci, kao i o njihovom toksičnom dejstvu. Najčešće se javljaju iriticije i alergije, koje prolaze nakon prestanka korišćenja proizvoda konzervisanim na ovaj način i ekcemi, kojima je potrebno ipak neko vreme i odgovarajuća nega da se povuku. Ali, pominjala sam da postoje i ozbiljnije posledice kao što je hormonalno dejstvo, toksičnost na organe i rak.

Zbog toga odgovaram na pitanja: postoje li prirodni konzervansi i konzervansi koji nisu toksični za nas.

Prirodni konzervansi 

  1. Preservative Eco

Možete ga još naći pod ovim trgovačkim imenima Mikrokill ECT, Geogard ECT i Plantaserv M.

INCI: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerin, Sorbic Acid

Zadovoljava Ecocert i COSMOS standarde.

Bacimo pogled na INCI naziv, i šta vidimo? Preservative Eco se sastoji iz 4 supstance: benzil alkohola, salicilne kiseline, glicerina i sorbinske kiseline. Svi ovi sastojci vode poreklo od prirodnih sirovina (smola bora, bobice i kora vrbe…). Zabranjen je u preparatima za decu ispod 3 godine, zbog prisustva salicilne kiseline. Salicilna kiselina je BHA koja može biti za njih agresivna i iritantna.

  1. Geogard 221

Poznat i pod imenom Cosgard. 

INCI: Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid

Zadovoljava Ecocert i COSMOS standarde, odobren od strane Soil Association i poseduje Natrue sertifikat.

Benzil alkohol i dihidrosirćetna kiselina su prihvaćeni u prirodnoj i organskoj kozmetici. Predstavljaju konzervans širokog spektra, koji je bezbedan za korišćenje i u preparatima za bebe i decu mlađu od 3 godine. Pošto smo odlučili da naše preparate štitimo ovim konzervansom, o njemu možete više pročitati u sledećem postu. 

  1. Naticide

Poznat i pod imenom Plantaserv Q.

INCI: Fragrance, Parfum

Konzervans širokog spektra protiv gram pozitivnih i negativnih bakterija, buđi i plesni. Vodi poreklo od prirodnih eteričnih ulja. Pošto mu je INCI ime fragrance ili parfum, preparati koji ga koriste kao konzervans, mogu predstaviti svoj preparat kao preservative-free (bez konzervansa).   

Etarska ulja

Određena etarska ulja se mogu koristiti kao konzervansi, zbog svoje antimikrobne prirode. Ova osobina potiče od prirodnih sastojaka biljaka kao što su terpeni, karotenoidi, kumarini…

Geranijum, ruzmarin, čajevac, origano, kadulja, gorka narandža su samo neki od etarskih ulja koja mogu služiti kao konzervansi.

Ipak, moramo biti oprezni jer su oni efikasni u većim koncentracijama, a tada mogu da izazovu iritacije i alergije! Postoje i različite mešavine etarskih ulja kao što su: biopein, neopein, suprapein koje se mogu koristiti u ove svrhe.

Ambalaža

Ako želimo da koristimo manje konzervanasa, u nekim slučajevima čak i da ih ne koristimo, a sa druge strane želimo siguran proizvod, postoji način.

Upotrebom odgovarajuće ambalaže, neke vrste proizvoda možemo zaštititi. U pitanju su airless ambalaže, gde proizvod ne dolazi u kontakt sa vazduhom, a ni sa našim rukama koje često mogu biti izvor kontaminacije. Airless ambalaže su pumpice i raspršivači.

Zatim, tamna ambalaža koja štiti proizvod od sunčeve svetlosti i UV zračenja i čuvanje proizvoda na generalno mračnim i hladnim mestima (kupatilo često nije najbolji izbor!).

Šta još može zaštititi kozmetički proizvod:

  • Vitamin E (Tocopherol) – štiti proizvode na bazi ulja i butera od užegavanja
  • Etanol (Ethanol) – u procentu većem od 18%, veoma efikasan protiv mikroorganizama
  • Pčelinji vosak (Cera Alba) – snažno antimikrobno dejstvo, ali ipak ne dovoljno da se koristi samostalno
  • Salicilna kiselina i njene soli (Salicylic Acid)
  • Sorbinska kiselina (Sorbic Acid) i kalijum sorbat (Potassium sorbate) – efikasni protiv buđi, kvasca i aerofilnih bakterija
  • Antioksidansi – protiv oksidacije

Koja su vaša mišljenja o konzervansima i svim ovim načinima zaštite kozmetičkih proizvoda?

One thought on “Konzervansi čuvaju prirodnu kozmetiku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: