Vitamini su naši saveznici u borbi za lepu, zdravu i blistavu kožu

Vitamini su već dugi niz godina prepoznati kao izuzetno vredni sastojci kozmetičkih preparata. Najčešće korišćeni vitamini u kozmetici su vitamini A, C, E i provitamin B5.

Upotrebom vitamina koji imaju ulogu antioksidanasa, možemo smanjiti pigmentaciju kože, postići anti-age efekat i smanjiti bore.

U ovom blog postu vam pričamo malo više o antioksidansima, kao i o svojstvu svakog od ovih vitamina ponaosob.

Šta su antioksidansi?

Antioksidansi deluju tako da štite ćelije od oksidativnog delovanja slobodnih radikala. Ovi slobodni radikali nastaju svakodnevno u procesu oksidacije u ćelijama, ali i kao posledica UV zračenja i zagađenja. Preterano stvaranje slobodnih radikala, dovodi do njihovog nagomilavanja, što za posledicu ima narušavanje zdravlja, ubrzano starenje i niz degenerativnih promena.

Pošto su vitamini važni za naše zdravlje i lepotu, bitno je da ih koristimo i u ishrani, ali i kao deo naše beauty rutine.

Vitamin A

Vitamin A je vitamin za koji možemo reći da je izvor mladosti. I, pritom je pozitivno dejstvo ovog vitamina potkrepljeno sa najviše naučnih dokaza, u odnosu na druge vitamine. Pripada velikoj grupi supstanca koje se zovu retinoidi, pa ga u kozmetičkim preparatima treba tražiti u obliku retinola i retinol-palmitata.

Šta to vitamin A radi našoj koži?

  • Pomaže koži u borbi protiv akni i psorijaze
  • Usporava i ispravlja efekte foto starenja: zadebljala koža lica, žućkast ten, bore, hiperpigmentacija kože
  • Ubrzava keratinizaciju (proces transformacije ćelija keratinocita do ćelija korneocita, prolazeći kroz slojeve kože, do površine kože, gde se te ćelije korneocita odstranjuju sa kože u vidu mrtvih ljuspica kože) i stimuliše stvaranje novih ćelija keratinocita, a time i obnavljanje kože
  • Anti-age efekat

Ipak, moramo biti oprezni ako koristimo retinol u našoj beauty rutini. Preporučujem korišćenje vitamina A noću pred spavanje, jer može učiniti kožu osetljivom na UV zračenje (takođe, preko noći, koža lica ima dovoljno vremena da ga lepo upije). Korišćenje kreme sa SPF je a must u letnjim mesecima. Osetljivoj koži može izazvati iritacije, pa je pametno početi sa manjim koncentracijama i posmatrati reakciju kože.

Vitamin B kompleks

Kada govorimo o vitaminu B, uglavnom mislimo na ceo kompleks vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Iako je ovaj kompleks veoma moćan, i pojedinačni vitamini su našli svoju ulogu u našem telu.

Vitamin B3 se u kozmetici koristi u svojoj aktivnoj formi = niacinamid (poznat i kao nikotinamid). Ima antioksidantna svojsta i smanjuje TEGV (transepidermalni gubitak vode), što ga čini savršenim u anti-age preparatima.

Aktivni oblik vitamina B5 je provitamin pantenol. Ubrzava zarastanje rana i opekotina. Poboljšava epitelizaciju, zbog čega je idealan protiv dermatitisa, inflamacije i kože sa eritemom (crvenilom). Ipak, mogla bih reći, da je njegova najveća moć, nega i jačanje kose. Jača kutikulu dlake i obezbeđuje korenu kose preko potrebni nutrijent – vitamin B5 (pantonensku kiselinu).

Pošto sam se dotakla kose, moram spomenuti i vitamin B7 (biotin). Biotin ubrzava rast kose, ali i noktiju. Takođe ih ojačava.

Vitamin C

Čini mi se, da su pozitivna svojstva ovog vitamina i najpoznatija. A, to nije tako bez razloga!

Vitamin C ima mnogobrojna delovanja:

  • Smanjuje sintezu melanina (time se smanjuje i hiperpigmentacija, a povećava se sposobnost kože da sintetiše vitamin D)
  • Stimuliše sintezu kolagena, pa kožu čini elastičnijom i zdravijom
  • Snažan antioksidans
  • Regeneriše vitamin E
  • Sprečava ubrzano starenje i oštećenja kože

U kozmetičkim preparatima možete naći vitamin C u različitim oblicima. Pravi oblik je askorbinska kiselina, i kao takav je najpotentniji. Međutim, ima svojih mana, a to su nestabilnost i nekompatibilnost sa drugim supstancama. Zbog ovoga postoje drugi oblici kao što su askorbil-palmitat i tetraheksildecil-askorbat, koji su mnogo stabilniji, ali manje efektivni. Ipak, ne morate mnogo brinuti, svaki od ovih formi poseduje antioksidantna svojstva i delovaće pozitivno na našu kožu.

Da sumiramo: vitamin C je snažan antioksidans koji će efektno smanjiti hiperpigmentaciju i crvenilo kože. Kožu podmlađuje, dajući joj elastičnost i čvrstinu. Plus, štiti nas od štetnih UV zraka!

Vitamin D

Vitamin D se manje koristi u kozmetici, ali postoje primeri, a i razlozi zašto bi to bilo dobro.

Znamo da je vitamin D esencijalan za naše kosti i unutrašnje zdravlje organizma. A, što se tiče njegovog uticaja na kožu, pomaže u tretiranju izrazito suve kože, kao i kod slučajeva psorijaze. Zbog toga se takođe nalazi u anti-age preparatima, kao i kremama za negu zrele i suve kože.

Vitamin K

Ovaj vitamin je za sve nas noćne ptice!

Mnogobrojna istraživanja su dovela do podatka da vitamin K smanjuje crne krugove oko očiju. Ipak, obratite pažnju da je u pitanju vitamin K2. Može se još naći i pod imenom menakinon.

Vitamin K2 podstiče regeneraciju ćelija, sintezu elastina i kolagena. A to znači osvežena, podmlađena i elastična koža!

Vitamin E

Dragi moji, predstaviću vam ovde još jedan veoooma važan vitamin, vitamin E.

Kao jedan od najmoćnijih antioksidanasa, uspešno se bori protiv slobodnih radikala (→ naborana  i naizgled starija koža). Upotrebom ovog vitamina, naša koža postaje mladolika, smanjuju se bore. I ne samo to, topikalnom primenom (spoljašnja upotreba, upotreba na koži) ubrzava se proces zarastanja rana.

Zato, ne treba da nas čudi činjenica, da je vitamin E prisutan u mnogim kozmetičkim preparatima, pogotovo u preparatima namenjenim zreloj koži.

Vitamin E možemo naći u različitim oblicima. Primarno aktivan oblik ovog vitamina je tokoferol. Kao i kod askorbinske kiseline, ovaj najpotentniji oblik je i dosta nestabilan, zbog čega se na tržištu mogu naći i stabilnije, ali i manje potentne forme tokoferola (acetat, linoleat, sukcinat, nikotinat). 

Imaju li vitamini mesta u vašoj beauty rutini? Šta to zanimljivo koristite?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: