Upoznaj pravu prirodnu kozmetiku

BIO House natural products je brend koji je zasnovan na prirodnoj kozmetici. U našoj kući prirode zajedno otklanjamo nedoumice o značaju prirodne i organske kozmetike i generalno o uticaju kozmetike na naš organizam.

Čitajte dalje i prepustite se čarima prirode.

Šta je prirodna kozmetika?

Interpretacija je široka. Kada je preparat označen kao prirodan ili organski, tu ipak ostaje malo mesta za sintetičke sirovine (5%). Zato, za sve one koji žele all-natural proizvod, sigurno rešenje su proizvodi sa naznakom 100% prirodni.

Ali, da se sad vratim na interpretaciju i definiciju. Kao prvo, svi kozmetički proizvodi, bilo da su prirodni, organski ili sintetički moraju zadovoljiti određene standarde i zakonske norme. U Evropi je za to odgovorna Kozmetička regulativa. Sledeći korak su prirodna i organska kozmetika koje moraju ispuniti dodatne uslove. Ove uslove definiše COSMOS standard (usvojen je 2010. godine).

Uslovi koje definiše COSMOS standard su:

  1. Za organsku kozmetiku: minimum 95% sastojaka biljnog porekla i minimum 10% sastojaka organskog porekla
  2. Za prirodnu kozmetiku: minimim 50% sastojaka biljnog porekla i minimum 5% sastojaka organskog porekla
  3. Sintetičkih sirovina može biti najviše 5%
  4. Zabranjena upotreba GMO, nanomaterijala, upotreba γ i x-zračenja, fenoksietanola, PEG-ova, silikonskih ulja, sirovina koje potiču od žive ili ubijene životinje, kao i testiranje sirovina i finalnog proizvoda na životinjama

Ukoliko proizvod/brend nije sertifikovan, najbolje je pogledati INCI listu sastojaka i pitati proizvođača.

Što se tiče BH brenda, prema Ecocert i COSMOS standardima, naši preparati su definisani kao prirodni. Naš cilj je da, kako se budemo razvijali, povećavamo udeo organski uzgajanih sirovina i ponesemo naziv organske kozmetike.

Debata: prirodna kozmetika, da ili ne?

Šta nanosimo na naše telo (kao i šta jedemo, udišemo, kakvim se sve stresovima izlažemo) zavisi isključivo od nas samih!

Ono što mi preporučujemo jeste provera bezbednosti proizvoda koje nanosimo na našu kožu. Treba da budemo svesni, da pored trenutnog spoljašnjeg efekta, postoje i unutrašnji efekti koje ne vidimo, kao i oni koji se ispoljavaju tek posle duže upotrebe nekog preparata, pa nam ni ne padne na pamet da je upravo taj preparat uzrok nekog problema. Zbog toga i postoji 4. stavka COSMOS standarda o zabranjenim sirovinama.

Šta ćemo sa onih 5% sintetičkih sastojaka koji su dozvoljeni u prirodnoj i organskoj kozmetici, a nisu na listi zabranjenih sirovina?

Mi ćemo ih iskoristiti da naše preparate obogatimo aktivnim supstancama koje čine čuda našoj koži, ali ćemo izabrati isključivo one koje su bezbedne za naš organizam. Takođe, iskoristićemo taj procenat da zaštitimo naše proizvode ekološki prihvaćenim konzervansom kako bi vam omogućili što je moguće bolje iskustvo pri upotrebi naše kozmetike.

Ono što vam savetujemo dok pričamo o tih 5% sastojaka, jeste da proverite listu sastojaka kako se tu slučajno ne bi našli neki od sledećih: parabeni, soli aluminijuma, mineralna ulja, sulfati..

O potencijalnim i dokazanim negativnim posledicama koje ove supstance imaju na naš organizam i zdravlje, čitajte ovde i ovde.

Da li ste probali prirodnu kozmetiku? Da li ste zagovornik ili skeptik? Pišite svoje nedoumice da probamo da ih zajedno razjasnimo. I pišite svoja pitanja da zajedno nađemo odgovore.

One thought on “Upoznaj pravu prirodnu kozmetiku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: